Hvor meget ved du om borddugen?

Borddugen er velkendt til festlige anledninger både i Danmark og på verdensplan. Gennem hele livet har de fleste af os set duge i mange afskygninger til blandt andet konfirmationer, bryllupper, fødselsdage og diverse former for festlige arrangementer. Og dugen har en lang og rig tradition bag sig.

Hvor kommer borddugen fra?

De antikke romere brugte lange stykker stof som servietter. Men det var ikke før 100 år e.Kr., at den egentlige dug blev beskrevet for første gang. Tekstens forfatter var den latinsk spanske digter Martial, og i løbet af de efterfølgende århundreder spredte dugene sig til resten af Europa.

Hvorfor brugte antikkens mennesker bordduge?

Antikkens duge havde typisk tre hovedformål: Et praktisk, et symbolsk og et kulturelt. Rent praktisk forhindrede en borddug, at bordet under dugen fik pletter, ridser og væskemærker. En smuk borddug symboliserede desuden status og rigdom. Den var dermed at finde mange velstillede familier og rigers ritualer. Og siden begyndelsen havde forskellige kulturer forskellige måder at dekorere deres bordduge på. Dugen indgik ofte som en del af kulturernes faste traditioner.

Den smukke dug

Det er ikke unormalt for eksempel at vælge en Juledekoreret dug i december og en dug prydet med Påskens symboler i marts og april. Men i nutiden har mange af de danske hjems duge hovedsageligt et æstetisk formål. Nogle mennesker køber papirsduge, når de for eksempel planlægger børnefødselsdag, men stofduge er fortsat den mest populære løsning for dem af os, der gerne vil tilføje fest-, middags- eller frokostbordet et strejf af både festlighed og elegance.

De mange designs

Stofduge findes som papirsduge i et væld af forskellige designs. I mange vestlige lande er den klassiske hvide dug blandt de mest populære, men du kan sagtens finde smukke stofduge i andre designs, når du handler i for eksempel USA og Skandinavien.
Den rette dug afhænger altid af anledningen og af, hvordan du ellers dækker dit bord. Og hvis du er på udkig efter en ny dug, kan du derfor med fordel sondere terrænet hos en forhandler, der giver dig masser af muligheder.

Flotte duge hos Langkilde & Søn

Langkilde & Søn specialiserer sig i højkvalitets duge af stof designet i skandinavisk stil. Ofte er dugene elegante og underspillede, men du kan også sagtens finde smukt farveprangende duge, når du besøger virksomhedens hjemmeside.
Har du svært ved at vælge imellem to modeller? Der kommer altid en særlig anledning mere. Og med Langkilde & Søn er du sikker på duge, der kan holde i rigtig mange år frem.